Prezentacija rezultata prve godine projekta ,,Siguran kutak: savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja”

28.svibnja smo u prostoru naše udruge prezentirali rezultate 1.godine našeg projekta ,,Siguran kutak: savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja” financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike unutar Poziva ,, Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. – 2025. ”.

Od početka implementacije projekta za pomoć nam se obratilo ukupno 35 korisnika što u odnosu na 2021. predstavlja rast od gotovo 60%. Usprkos tome, svjesni smo da se iza broja prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja kao i svih žrtava koje se odluče potražiti pomoć krije mnogo veća brojka neprijavljenih slučajeva i žrtava koje se još nisu odlučile za taj korak. Učestalost slučajeva obiteljskog nasilja na području Republike Hrvatske upozorava nas da nam usprkos svim pomacima i apelima za izmjenu kaznenog zakona te uvođenju femicida u isti još uvijek nedostaje adekvatan odgovor na obiteljsko nasilje kao i da socijalni sustav ne funkcionira. Evidentan nedostatak potpore žrtvama pogotovo u vidu sigurnih kuća kojih je na području države jednostavno premalo- samo 25; dodatno otežava odluku o napuštanju nasilnog odnosa.

Zahvaljujemo svim nazočnima a posebice našim projektnim partnerima Gradu Solinu kao i solinskoj podružnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Jedno veliko hvala i timu našeg Savjetovališta za njihov trud, rad i entuzijazam u nastojanju da pruže podršku svim žrtvama obiteljskog nasilja!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *